Svetlana Ivošević

Moje ime je Svetlana Ivošević. Imam 58 godina, udata sam i imam dve odrasle kćerke. Po zanimanju sam diplomirani pravnik i radim u struci.

Astmu sam dobila u svojoj 17. godini. Počelo je sa jakim gušenjem u 3 sata ujutru, bio je april mesec. Straha zbog nedostatka vazduha, i panike jer ne mogu da dišem, sećam se kao da je bilo juče.

U prvim godinama napade gušenja sam dobijala do dva puta godišnje, u proleće i u jesen. Naš narod bi rekao da su to periodi kada trave cvetaju i kada se suše. Pošto sam alergična na polen i kućnu prašinu, bio je to logičan sled događaja.
 
Lečenje sam započela na ,,Internoj B“ klinici u Beogradu, kod dr Vladimira Zamurovića.
Dobijala sam injekcije za desenzibilizaciju i, koliko se sećam, pomagalo je. Takođe, u to vreme, na VMA su započeli sa terapijama akupunkturom, pa sam išla i na ,,bockanja“. Koristila sam pumpicu ventolin i tablete aminofilin retard.
 
Stabilno stanje potrajalo je do moje prve trudnoće, a onda se sve drastično promenilo. Zbog problema u prvoj i drugoj trudnoći, imala sam brojne napade gušenja i gotovo da nisam funkcionisala bez intravenskih injekcija urbazona i aminofilina. Rezultiralo je time da sam 1984. godine prvi put primljena na bolničko lečenje u Institut u Sremskoj Kamenici.
 
U narednim godinama, što zbog poslovnih obaveza, što zbog privatnih, briga o zdravlju je pala u
drugi plan, tako da sam tegobe savladavala sve većim dozama lekova. Usledile su brojne prehlade, upale pluća, nekoliko operativnih zahvata, nakon čega je moj imunitet sve više opadao, a sposobnost da dišem i da se krećem se rapidno smanjivala. Tokom ovog perioda
terapija mi nije menjana i sve se svodilo na aminofilin, urbazon, ventolin (pokušala sam da
koristim i druge pumpice na pr. Berodual, Seretide, Aloprol, ali kod mene nisu davale efekta i uvek sam se vraćala Ventolinu) i zbog čestih upala penicilin, dok 2000. godine nisam doživela penicilinski šok. Traumatično iskusto.
 
Napokon, u aprilu msecu 2019. godine, kada mi je plućna funkcija toliko oslabila da više nisam mogla ni da govorim, a kamoli da hodam (35% i 36%), primljena sam na bolničko lečenje u Institut, kod dr Sanje Hromiš. Tada sam prvi put osetila šta znači briga lekara za pacijenta.
 
Promenjena mi je terapija i od tada koristim sprej Duo respimat i Spiriva i pronizon tablete. Od januara meseca 2020. godine sam na biološkoj terapiji.